“Slow juice” wat is dat nou eigenlijk?
Vrij vertaald is dat vers, koudgeperst sap. Het betekent dat er verse groente en fruit gebruikt is en dat het sap niet gepasteuriseerd (verhit) is waardoor het nog levende enzymen bevat. Dit klinkt misschien eng maar dit betekent juist dat àlle of zoveel als mogelijk voedingsstoffen; vitaminen en mineralen behouden zijn gebleven. Super goed dus!
Voor het maken van slowjuice gebruik je een slowjuicer. Je hebt horizontale en verticale juicers. Juicers voor huishoudelijk, commercieel en industrieel gebruik. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen waar ik een geheel artikel aan zou kunnen wijden. Dat is misschien voor een volgende keer.
Bij The Juice Bar hebben we onze eigen techniek ontwikkeld en gebruiken we zowel een verticale slowjuicer als een blender en ook hebben we de zg. Rolls Royce onder de juicers staan: de Angel Juicer. Met deze apparaten kunnen we een enorme veelzijdigheid aan producten produceren van sapjes en smoothies naar ijs, notenpasta, notenmelk en meer.
Maar waarom is dat nou zo gezond?
Zoals ik daarnet al aangaf blijven door het gebruik van een slowjuicer de meeste vitaminen, mineralen en andere voedingstoffen behouden in vergelijking met traditionele sapcentrifuges, blenders, keukenmachines en staafmixers. Dit komt omdat er geen snelheid en dus ook geen verhitting ontstaat. Dit is bij bijvoorbeeld een sapcentrifuge wel zo. Deze draait met een snelheid tot wel 20.000 toeren per minuut en gebruikt een scherpe rasp. Hierdoor sla je de groenten en het fruit op molecuul-niveau als het ware kapot. En dus gaan belangrijke voedingstoffen verloren. Door de snelheid ontstaat ook verhitting en wordt er veel zuurstof in je sap geslagen. Door de verhitting (al is het maar kort) gaan ook belangrijke voedingstoffen verloren. En door de lucht in je sap krijg je oxidatie. Je sap is dan van veel lagere kwaliteit: je kunt het minder lang bewaren dan slowjuice. Al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat je uit een sapcentrifuge ook nog eens minder en minder lekker sap krijgt.
Dus wat zijn de voordelen van een slowjuicer:
- Apparaat draait met een laag toerental bijv. 40 tot 60 toeren p/m;
- Het perst daardoor langzaam en met een zware schroef het sap uit het fruit/de groente;
- Daardoor: behoud van zoveel mogelijk voedingstoffen, vitaminen, mineralen;
- Plus: er treed minder oxidatie op;
- Daardoor: betere kwaliteit sap, lekkerder van smaak en langer te bewaren;
- Plus: er ontstaat geen verhitting waardoor ook essentiële voedingstoffen bewaard blijven en het sap van betere kwaliteit is en dus lekkerder;
- Een slowjuicer maakt weinig lawaai;
Bovenstaande gaat over de technische kant van de gebruikte apparatuur en de (gezondheids-) voordelen daarvan. Natuurlijk zit er nog een heel belangrijk ander voordeel aan slowjuice: de ingrediënten!
Drink your veggies and eat your fruit!
Iedereen weet wel dat we met z’n allen eigenlijk te weinig groenten en fruit eten maar het is, tenminste dat vind ik, nog behoorlijk moeilijk om hier meer van te eten. En dat terwijl we nu zelfs nog meer groenten en fruit zouden moeten eten in vergelijking met vroeger! Onze landbouwgrond wordt helemaal uitgeput en groenten en fruit worden tot het uiterste doorgekweekt om maar zoveel mogelijk te kunnen oogsten. Maar of die uit de kluiten gewassen waterbommetjes nou nog voedzaam en lekker zijn? Ik vind de tomaatjes uit mijn eigen tuin véél lekkerder! Per saldo is onze groenten en fruit vandaag de dag dus minder voedzaam. Gemiddeld gaan er zo’n 3 tot 5 stuks groente en fruit in één glas sap -maar meestal meer- dus tel maar uit je winst.
Er zijn mensen die zeggen: al die zoete fruitsmoothies dat is toch helemaal niet goed voor je? Dan krijg je toch veel te veel fruitsuikers (fructose) binnen? Daar ben ik het deels mee eens: in bovenstaand stuk heb ik het dan ook steeds over slowjuice -duidelijk iets anders dan smoothies- die met een blender worden gemaakt. We proberen het dan ook te promoten om een combinatie van fruit en groente te drinken. Of zelfs pure groentesap. Ik zou het zeker niet aanbevelen om al je fruit te vervangen door fruitsmoothies, want de vezels uit het fruit heb je óók nodig, en bovendien zou je dan inderdaad veel fruitsuiker binnen krijgen.
Zoals altijd zit er ook een andere kant aan dit verhaal: door de slowjuicers wordt het fruit en de groente als het ware “voorgekauwd” en liggen alle vitamientjes en mineralen voor je lichaam voor het oprapen om ze direct om te zetten in energie! Je lichaam heeft dan ook minder energie nodig om het fruit en de groente te verteren. In sommige gevallen wordt het drinken van slowjuice dan ook aanbevolen voor mensen bij wie hun lichaam een grote klap te verduren heeft gehad door ziekte, chemokuren of anti-bioticakuren.
Ik vind het moeilijk om in één korte zin te kunnen samenvatten waarom slowjuice nou zo gezond is, want er zitten zoveel kanten aan. Ik zou zeggen: probeer het eens! Vervang een tijdje je ontbijt of een tussendoortje voor slowjuice en je zult zien dat je je beter voelt, meer energie hebt, je huidconditie verbetert en meer.